הגיטרה היא כלי נגינה פופולרי ומוכר ביותר בעולם, והיסטוריה שלה מתחילה במקורות הקדומים. ניתן למצוא רשומות עתיקות של כלי נגינה דומה לגיטרה במספר מקומות ברחבי העולם, כולל ישראל, מצרים, סיני, סוריה ואפילו ספרד הקדומה. נראה שהגיטרה הייתה כלי נגינה מצוי בעולם העתיק ושימשה למטרות מסחריות וכלי נגינה במסגרת המוסיקה המסורתית.
הגיטרה עברה שינויים רבים מאז הזמנים הקדומים ועד היום. היא עברה שינויים במבנה, בגודל, בצורת הגוף ובצורת הפינגרבורד. הגיטרה שנפוצה היום היא גיטרה חשמלית, אך גם גיטרה אקוסטית וגיטרה קלאסית עדיין נפוצות בקרב מוזיקאים ומאסטרים. במאמץ להבין את ההיסטוריה של הגיטרה, חשוב להבין את השינויים המרכזיים שעברה הגיטרה ואת התפתחויות המוסיקליות המשמעותיות שהתרחשו במהלך ההיסטוריה שלה.
מקורות הגיטרה הקדומים
הגיטרה במצרים העתיקה
בכתבי ההירוגליפים של מצרים העתיקה מצויות תיאוריות על כלי מוזיקליים המזכירות במרכזן כלי הנגינה המכונה "נבל". הכלי הוא כלי מיתרים עם גוף בצורת פסל נשים או כלי נגינה עם גוף בצורת חיית מצרים כגון חתול או עז. נראה כי הנבל המצרי הוא הצורה הקדומה של הגיטרה.
הגיטרה בתרבויות מזרח תיכוניות
בתרבויות מזרח תיכוניות, נפוץ היה להשתמש בכלי נגינה שכיחים כיום כמו הסצנה והעוד. כלי הנגינה הקדומים ביותר היו כלי הנגינה המכונים "טאר" ו-"סטאר". כלי הטאר הוא כלי מיתרים עם גוף בצורת עמוד וצוואר מקומט, והוא מזכיר את הגיטרה המודרנית. כלי הסטאר הוא כלי מיתרים שנשמע באמצעות דופק וכפתורים על הצוואר, והוא מזכיר את הגיטרה הקלאסית.
התפתחות הגיטרה בימי הביניים
בימי הביניים, הגיטרה הייתה כלי נפוץ במיוחד באירופה. במהלך תקופה זו, התפתחו טכנולוגיות חדשות ועיצובים שונים לכלי הנגינה הזה.
הגיטרה באירופה הפיאודלית
בימי הביניים המוקדמים, הגיטרה הייתה מכונה פיאודלה והייתה משמשת בעיקר לנגינת מוזיקה קלאסית ודתית. הפיאודלה הייתה מכונה כך בגלל הפיאודלים הקטנים המצויים על הכלי, המשמשים לנגינה באמצעות אצבעות הידיים. במהלך התקופה הזו, הגיטרה הייתה כלי נפוץ במיוחד בספרד ובאיטליה.
שינויים טכנולוגיים ועיצוביים
במהלך המאוחר יותר בימי הביניים, התפתחו טכנולוגיות חדשות ועיצובים שונים לכלי הנגינה הזה. התפתחו כלים חדשים לייצור ולעיצוב הגיטרה, והתפתחו טכניקות נגינה חדשות. בנוסף, נוספו חמשה מיתרים לכלי הנגינה, מה שהפך את הגיטרה לכלי נגינה פופולרי יותר.
בסופו של דבר, בימי הביניים הגיטרה התפתחה והתגברה ככלי נגינה נפוץ ומשמעותי במיוחד באירופה.
הגיטרה בעידן המודרני
הגיטרה במאה ה-19
במאה ה-19 התחילה תהליך של שיפור ושינוי בבניית הגיטרה, ובפרט בגיטרת הקלאסית. נעשו שינויים בצורת הכלי, בגודלו ובחומרים ממנו נעשה. נוספו מיתרים והוסרו מיתרים, והתפתחו טכניקות נגינה חדשות. הגיטרה הפכה לכלי נפוץ יותר וזכתה להכרה רבה יותר בתרבות המודרנית.
הגיטרה והתעשייה המוזיקלית
במאה ה-20 התפתחה תעשיית המוזיקה והגיטרה הפכה לכלי חשוב במוזיקה המודרנית. חברות גדולות החלו לייצר גיטרות בכמויות גדולות ובמחירים נמוכים יותר. זה הביא לפציעה באיכות הכלים ולהתפתחות שוק הגיטרות המשומשות. במקביל, נוצרו טכנולוגיות חדשות כמו הגברים והפדלים, שהוסיפו לגיטרה יכולות נוספות ואפשרויות צליל חדשות.
בסופו של דבר, הגיטרה הפכה לכלי מוזיקה נפוץ וחשוב בתרבות המודרנית, והיא משמשת כיום ככלי נגינה בכל סוגי המוזיקה, מהפופ והרוק ועד לג'אז והמוזיקה הקלאסית.
הגיטרה בזמן הנוכחי
חדשנות טכנולוגית
בעידן הטכנולוגי של היום, הגיטרה נמצאת בתהליך של שינוי וחדשנות רבים. חברות כמו Fender ו-Gibson משיכות לפיתוח טכנולוגיות חדשות כדי להשפיע על צליל הגיטרה ולהפוך אותו לטוב יותר. טכנולוגיות כמו המערכת החדשה של Fender, ה-V-Mod, משתמשת בסוגי חומרים שונים כדי להפיק צלילים יותר מדויקים ומעודדת יצירתיות חדשה.
הגיטרה בתרבות הפופולרית
הגיטרה ממשיכה להיות כלי נפלא שמשמש כמקור השראה למוזיקאים וכמו כן, נמצאת בכל מקום בתרבות הפופולרית. היא משמשת ככלי נגינה עיקרי במגוון רחב של ז'אנרים כמו רוק, בלוז, פולק, קאנטרי ועוד. הגיטרה משמשת גם במוזיקת פופ ורם-אנד-בי, ומשתלבת עם כלי נגינה אחרים כמו פסנתר ותופים בצורה של פקק מוזיקלי.
בסופו של דבר, הגיטרה ממשיכה להיות חלק בלתי נפרד מתרבות המוזיקה העולמית. בזכות החדשנות הטכנולוגית והשימוש בכלי נגינה נוספים, היא מתפתחת ומתאימה את עצמה לצרכי המוזיקה העכשווית .